muffin

Hozzávalók:

25 dkg liszt
4, 5 dkg kakaópor
0. 5 tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
0. 25 tk só
kb. 300 ml tej
1 db tojás
30 dkg cukor plusz egy vaniliáscukor
2 ek olaj
17 dkg felaprított csoki
9 dkg felaprított dióbél

Elkészítés:

Egy edényben összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik edényben a tojást a cukorral, a vaniliáscukorral, a tejjel, és az olajjal habosra keverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk és gyorsan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a diót és a csokit. A tésztát a formákba töltjük (3/4-ig) és minden muffinra teszünk egy szép szem diót.

Előmelegített sütőben légkeverésen 20-25 percig sütjük. Ebből a mennyiségből 24 db muffin lesz.


 

Almás Palacsintatészta

Hozzávalók:

25 dkg liszt
3 tojás
3 dl tej
1 ek porcukor
1 vaníliáscukor vagy vaníliaaroma
1 tk só
1 tk olaj
szóda (amennyi szükséges)
ízlés szerint 2-3 szép alma

Elkészítés:

Egy edényben habosra keverjük a tojást és a cukrot, hozzáadjuk a tejet, a sót, és az olajat, majd beleöntjük a lisztet, ezután elkezdjük a masszát szódával higítani, ameddig az állaga megfelelő nem lesz (a tésztának csomómentesnek kell lennie, ezértjavasolt géppel keverni). Ezután belereszeljük az almát. Ha az almától sűrűbb lesz a tészta, adhatunk még hozzá szódát. Én géppel még át szoktam keverni, hogy a tészta ne legyen csomós az almától, de ez már ízlés kérdése, ha csomós marad, az sem baj.

A serpenyőbe rakunk egy kevés olajat, és már lehet is sütni! :)
Tölteni lehet, amivel csak épp kívánjuk... lekvár, puding, kakaópor...

De persze erre is van egy ötletem. :)
Pépesítünk egy-két banánt, és hozzáadunk kakaóport  (ízlés szerint). Nagyon finom, igazi kalóriabomba.


Kétkrémes süti

Tészta

4 tojás,
200 g porcukor,
4 kanál víz,
200 g darás liszt

A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverővel sűrűre verjük. A sűrű masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.

Kakaókrém
 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj

A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.

Diókrém
100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum (vagy kevés rum aroma)

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.

Csokimáz
100 g csokoládé, 100 g vaj

A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.

Babapiskótás Mézes

Mézes lapok
11 tojás, 
501502511240050 g vaj, 
150 g porcukor,
2 evőkanál méz,
5 evőkanál tej, 
1 kakaópor, 
1 sütőpor, 
400 g liszt

A tojást, a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet feltesszük főzni és 2 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a kakaóport, és a sütőporral elkevert lisztet.

Ezeket tésztává dolgozzuk. A tésztát elfelezzük, lisztezett deszkán két lapot (kb 30X25 cm-es) nyújtunk belőle. Sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180
C fokon kb 15 perc a sütési idő.

A töltelékhez:
0.50.5 l tej
55 evőkanál liszt
200200 g vaj
200200 g porcukor
5050 ml rum
11 db vaníliarúd belseje

A babapiskótás réteghez:
kb 2121 db babapiskóta
400400 ml meggylé / meggybefőtt lé
kevés tej
kevés rum

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótákat bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyleves tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot. Majd
újra krém következik, és erre a másik mézes lap.

A csokoládét megolvasztjuk. A süti tetejét áthúzzuk a csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig.


Almás Krémes Süti

Tészta

7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, + 1 kg savanykás alma

Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk.
Ráöntjük a sárga masszára egy kicsit összerázzuk és megsütjük. (kb 30 perc) Ha kisült deszkára borítjuk, az almás fele legyen felül.
Megkenjük a krémmel és végül csokoládéval vonjuk be.

Krém

20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 2 és fél dl tej, 1 csomag vaníliás puding

A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, ha kihült összekeverjük a margarinons krémmel.


Almás Pite

Tészta
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

Töltelék
2 kg alma
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

Összekeverem a lisztet, cukrot, sütőport és a vaníliás cukrot, a Rámát a keverékben elmorzsolom, hozzáadom a tojás sárgáját és annyi tejföld, amennyit felvesz, és  tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, az egyiket kicsit nagyobbra (ez az alja), a másikat kicsit kisebbre (ez a teteje).

Közben anyuval meghámoztatom és lereszeltetem az almát, ha ez kész, cukrozom és bőven fahéjazom.

Kinyújtom a tésztát tepsi méretűre, alulra teszem a többet, ráteszem az almát (én ki szoktam nyomkodni, hogy ne legyen „vizes”), a tetejére pedig jön a kevesebb tészta. Villával megszúrkálom, megkenem a tojás fehérjével (néha kis cukrot szórok rá), és már mehet is a sütőbe, közepes hőmérsékleten megsütöm (kb fél óra). Ha szép barna a teteje, megsült, ha kihűlt, a tetejére porcukrot szórok, és már tálalható is!